איך להשתמש ב-5 החושים שלנו ליצירת שגרה רגועה בקלות ובמהירות?

ניתן לתרגל מיינדפולנס במגוון דרכים, ממש בכל פעולה יומיומית! העיקר שנהיה נוכחים בחוויה ברגע בעת הפעולה שאנחנו עושים.
לשם כך, נעזר ב-5 החושים שלנו אליהם נוכל להפנות את הקשב שלנו בקלות בזמן ביצוע הפעולה.

פיל סגול על גלשן – נפלאות התודעה

הרבה שואלים אותי מה זה בכלל אומר להיות בנוכחות בחוויה כאן ועכשיו? איך עושים את זה? ואני יכולה להבין איך לעיתים זה נשמע כמו תיאוריה יותר מאשר פרקטיקה. אבל האמת היא, שיש כאן דרך פרקטית מאוד להיות בנוכחות בחוויה כאן ועכשיו.

יש לנו נטייה לחשוב ולהאמין שבזמן מדיטציה, ובזמן תרגול מיינדפולנס בכלל אנחנו נדרשים לא לחשוב על כלום. וזאת כדי לספק לראש ולתודעה את ההפסקה הנחוצה להם. אבל זה רחוק מהמציאות. ולא ממש אפשרי. הרי אם אגיד לכם עכשיו: "אל תחשבו על פיל סגול על גלשן" הראש שלכם באופן מיידי ידמיין פיל סגול על גלשן. וזה בכלל לא משנה שאמרתי לכם לפני "אל תחשבו על".

כך גם עם מחשבות בזמן תרגול מיינדפולנס. אנחנו לא יכולים לא לחשוב על כלום. ככל שנתאמץ לא לחשוב על כלום – רק נהיה מתוסכלים מעומס המחשבות שמציפות אותנו.
לכן, השימוש בטכניקה של 5 החושים הולכת לעשות לכם הרבה מאוד סדר בראש 😉

5 החושים ככלי לנוכחות ברגע

אני לא מצפה מכם לנקות את הראש ממחשבות בכלל,
אז מהי הדרך להיות נוכחים ברגע כאן ועכשיו?
בעזרת הפניית הקשב ל-5 החושים שלנו.

ניקח לדוגמה פעולה שכולנו עושים כל יום (אולי כמעט כל יום): הליכה.
ובזמן ההליכה אנחנו יכולים להיות כל כך טרודים במחשבות ומשימות, שלפעמים לא נשים לב שכבר הגענו אל היעד שלנו. הדבר מראה לנו שבכלל לא היינו נוכחים ברגע בעת ההליכה, ופספסנו את האפשרות שפעולת ההליכה תתן לנו עוד קצת אוויר לנשימה ותעלה בנו את תחושת ברוגע.

במידה ונרצה להיות נוכחים ברגע בפעולת ההליכה, פשוט נפנה את הקשב שלנו אל 5 החושים שלנו.

חוש הראייה

בעת ההליכה נשים לב למראות שבדרך.
נתבונן על הבתים, על העצים, על האנשים ורכבים שחולפים על פנינו. כל זאת ללא שום שיפוטיות ובלי להיכנס למחשבות נוספות.
בלי שאלות "למה הביניין הזה עדיין בשיפוצים?". אם נכנס לנו מחשבה לראש, אולי משימה שיש לנו או משהו ששכחנו לעשות, אנחנו פשוט מזהים את המחשבה ובעדינות מחזירים את הקשב חזרה אל רגע ההווה. אל ההתבוננות. נשים לב לצורות, לצבעים ולגווון המראות סביבנו.

מתי פעם אחרונה הלכתם ובאמת התבוננתם?

חוש השמיעה

ברגע ההליכה נפנה את הקשב שלנו אל הקולות, הרעשים והצלילים סביבנו. ניתן לקולות להיכנס ולצאת מהראש שלנו. אולי אנחנו שומעים מכוניות נוסעות, או אנשים מדברים. או אולי רק רעשי רחוב רגילים. ואיזה נחמד אם נצליח לשמוע קול של צחוק ושל ציוץ ציפורים? 😉 שוב, כל פעם שמחשבה נכנסת אנחנו לא נבהלים. ברגע שזיהנו שאנחנו חושבים אנחנו פשוט חוזרים להתמקד ברעשים שאנחנו שומעים מהסביבה.

חוש המגע

מתי פעם אחרונה יצא לכם לשים לב למגע שבין כף הרגל אל המדרכה שאתם הולכים עליה? ממש להתרכז ולשים לב, בתחושה של כף הרגל דוחפת את המדרכה מתחתיה כדי להתחיל עוד צעד. נכון, זה נשמע קצת מוזר, מה יש להתרכז בזה כל כך? אבל הפעולה הזאת בידיוק תאפשר לכם להיות בנוכחות ברגע, ולראש שלכם להתרוקן קצת מלחצים ודאגות.
אפשר גם לשים לב לתחושה של הבגד על העור שלנו, אולי רצועה של תיק על הכתף, ואפילו לרוח מלטפת את הפנים שלנו בזמן ההליכה. ככל שנתמקד יותר בחושים, נוכל לחוות יותר את הרגע כאן ועכשיו.

חוש הריח

לא תאמינו כמה כיף לשים לב אל הריחות סביבנו. בהליכה פשוטה ברחוב אנחנו יכולים להריח את ריח הקוראסונים הטריים מהמאפייה שבידיוק עברנו על פניה. ריח של קפה מבתי הקפה. ריח הפרחים והעצים המפוזרים ברחובות. כל אלו חוויה של נוכחות ברגע. אולי אנחנו יכולים בכלל להריח ריחות פחות נעימים בזמן ההליכה? זה גם בסדר. אני מזכירה פעם נוספת, בלי להיכנס למחשבות על "למה העירייה לא פינתה את הזבל" או "מה קורה על מערכת הביוב?". כל פעם שעולה לכם לראש מחשבה כזאת החזירה את הקשב שלכם לרגע הזה. ואם לא נעים לכם להריח? הפנו את הקשב לחוש אחר 😜

חוש הטעם

החוש הספציפי הזה קצת פחות מסתדר עם הדוגמא שלנו. אלא אם כן אתם אוכלים בזמן הליכה. אבל בכל פעולה של שתייה או אכילה אני מזמינה אתכם להפנות את הקשב אל חוש הטעם. בסקרנות, כאילו זאת הפעם הראשונה שאתם טועמים. שימו לב אילו טעמים יש כאן? מתוק? אולי מלוח?
תופתיעו לגלות את מגוון הטעמים בכל ביס, את החוויה השונה, החדשה ואפילו מרגשת כשאתם אוכלים שוב את העוגיות המוכרות והאהובות.


כך, בעזרת 5 החושים שלנו אנחנו יכולים להיות במיינדפולנס (בנוכחות ברגע) בכל פעולה שנבחר. הליכה, אכילה, משחק על הילדים, התארגנות ליציאה מהבית, ואפילו סתם כמה רגעים על הספה. כל עוד נשתמש בטכניקה הזאת, ונפנה את הקשב לחושים שלנו בחוויה ברגע, ניצור לעצמנו יותר ויותר רגעים של הפסקה ואוויר מהשגרה של מחשבות לחוצות ודאגות, מפחדים ומשימות.

מחכה לשמוע ממך,
מה הפעולה הבאה שבכוונתך לעשות בנוכחות ברגע בעזרת 5 החושים?

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on twitter

יש לכם בראש בידיוק את האדם שצריך לקרוא את הפוסט הזה?
שתפו את העמוד ועזרו לי להגיע לכמה שיותר אנשים עם ידע וכלים מעולם המיינדפולנס.

לעוד תזכורות על מיינדפולנס בחיי היומיום, עקבו אחריי באינסטגרם

לפוסט הזה יש 3 תגובות

  1. מעניין מאוד! אני מתעניינת במיינדפולנס כבר כשנה ונתת פה דרך הסתכלות מעניינת על ה״בריחה״ הזו במחשבות. בהחלט אשים לב לחושים בפעם הבאה – תודה!

  2. Yeva Oyks

    היי מיכל 😊

    אני מאוד מסכימה איתך שמיינדפולנס נשמע בדרך כלל כמו תיאוריה ופחות מובן איך באמת עושים את זה.

    השיטה שהצעת נראית מעניינת וגם קלה יחסית ליישום. אני אנסה אותה היום בדרך הביתה 🙂

  3. יפעת חן כהן

    פשוט מעולה, תודה 🙏

כתיבת תגובה